Voedselbos Ooijse Hof

De Ooijse Hof is een voedselbos in wording. Oorspronkelijk was op dit veld een schapenweide; sinds 2019 is die niet meer begraasd of gemaaid. Langzaamaan veranderde de weide in een distelveld, daarna kregen ruige grassen als glanshaver de overhand.

In 2020 zijn we begonnen met de aanleg van een voedselbos, op basis van een plan dat door een groep studenten de Universiteit van Wageningen was gemaakt (zie afbeelding).

Vanaf 2020 is een groot aantal fruit- en notenbomen geplant: Appels, peren, pruimen en kersen; vijgen, perziken, abrikozen en amandelen; notenbomen, kastanjes en nog veel meer soorten.
Langs de noord- en oostkant staat een haag van meidoorns, hazelaars, wilgen en elzen.

Daartussendoor schieten inmiddels spontaan allerlei zaailingen op, zoals kornoeljes, meidoorns, vlierstruiken, elzen, essen, esdoorns, en verschillende walnoten. Een duidelijk teken dat de omvorming van het voormalige weiland naar een (voedsel)bosvegetatie in gang is gezet.

Een voedselbos bestaat uit meerdere lagen: een kruinlaag met hoge bomen, daaronder of daarnaast lagere bomen en struiken, en op de bodem een kruidlaag. De hogere (fruit)bomen zijn inmiddels goed aangeslagen en we beginnen nu met het planten van bessen en andere struiken daartussen. Geleidelijk aan zal ook de kruidlaag worden ontwikkeld.

De Ooijse Hof wordt gerund door een aantal vrijwilligers, verenigd in de Werkgroep Voedselbos Ooijse Hof. De Werkgroep Voedselbos Ooijse Hof is ook aangesloten bij Velt – de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren in Nederland en Vlaanderen. Velt is een non-profitorganisatie voor iedereen die milieuvriendelijk aan de slag wil in huis, tuin en keuken.

De Werkgroep Voedselbos Ooijse Hof is eveneens aangesloten bij Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Dankzij de plantacties van SLG hebben we diverse soorten hoogstam fruitbomen en hagen langs het voedselbos kunnen aanplanten.

Voedselketen Berg & Dal

De Ooijse Hof is een van de vele initiatieven in Berg en Dal om voedselbossen en andere vormen van duurzame landbouw te ontwikkelen. Op de kaart hierboven is een aantal van deze projecten met vlaggetjes gemarkeerd. De kaart dateert van juni 2023; inmiddels hebben zich al meer dan 20 initiatieven aangemeld.

Samen zijn we op weg naar een gezonde lokale voedselproductie, die zowel mens als (andere vormen van) natuur ten goede komt.